Rasa uyah ... sewidak taun mengko

0
Gino-Paoli-60-Roso-uyah
- Iklan -

Sawise sewidak taun, karya master Gino Paoli duwe video dhewe.

Nalika taun 1963 nalika wong durung umur telung puluh taun Gino Paoli dheweke nyanyi lagu sing bakal ngluncurake dheweke dadi penulis lagu Italia paling gedhe. Roso uyah minangka lagu sing paling apik lan apik ing musim panas, sing ana pikiran nyerang biru langit, kanthi swara ombak lan ... kanthi katresnan. Musim panas kasebut minangka tandha penyanyi-panulis lagu Friulian, persis luwih saka Monfalcone, ing endi 23 September 1934. Friulano, amarga iku tanah asale, sanajan umume nganggep dheweke wong Genesus.


Genoa minangka kutha sing nampani dheweke lan kulawargane sawise lair. Pegli dadi lingkungane lan Genoa banjur dadi kuthane. Kutha kasebut lan gerakan musik sing mbedakake, sing diarani sekolah Genoa, dheweke wis dadi simbol bebarengan karo Fabrizio De André, Umberto Bindi, Ivan Fossati, nanging uga a Paul Conte e Luigi Tenco, kalorone lair ing Piedmont, sing nomer siji ing Asti, sing nomer loro ing Cassine, ing provinsi Alessandria, nanging wong Genoa diadopsi.

Gino Paoli. Musim panas sing ora dingerteni

Kita nemtokake musim panas taun 1963 minangka periode sing menehi tandha yuswane Gino Paoli. Sukses saka Roso uyah iku luar biasa, nanging sanajan iki penyanyi-panulis lagu teka kanggo nggawe prilaku ekstrem. Tanggal 11 Juli 1963, dheweke nyoba bunuh diri kanthi nembak awake. Babagan episode kasebut sawetara taun mengko, dheweke bakal ujar manawa: "Saben lampus beda, lan pribadi. Iku mung cara kanggo milih: amarga prekara sing penting banget kanggo urip, katresnan lan pati, ora dipilih; sampeyan ora milih lair, utawa tresna, utawa mati. Bunuh diri minangka siji-sijine cara sing umuk kanggo manungsa kanggo milih awake dhewe. Nanging aku minangka bukti manawa sampeyan ora bisa mutusake kanthi cara iki. Peluru kasebut nyuduk ati lan nemplek ing pericardium, ing kana isih dikemas. Aku ing omah dhewe. Anna, banjur bojoku, wis lunga; nanging dheweke wis ngiwa tombol kanggo kanca, sing sakcepete sawise dheweke mlebu kepiye kahanan sejatine aku ”.

Videoclip kasebut… sewidak taun mengko

Untunge, urip terus urip, kanggo dheweke lan kanggo kita sing seneng seni kasebut. Akeh hits anyar, karir musik luar biasa sing menehi karya abadi liyane: Kucing, Langit ing kamar, Apa ana, Tanpa pungkasan, Crita katresnan sing dawa, Sassi, Papat kanca. Saiki salah sawijining karya duwe klip video dhewe, minangka penghargaan kanggo lagu kasebut Roso uyah minangka penghargaan kanggo seniman sing wis ngrayakake kulawargane sawetara minggu 87 taun lan dheweke ngancani, kanthi lagune, kabeh generasi.

- Iklan -

Video kasebut ditembak musim panas pungkasan, ing sadawane Romagna Riviera, persis ing Bellaria. Direktur Stefano Salvati wis nggawe swasana gaib nalika suwidakan, ing swasana meh kaya Fellini ngelingake sethithik 8 lan ½ lan sethitik ana Urip manis, lengkap karo band, sapi lan prima donna, dispenser ambungan lan eseman. Keunikan video kasebut nyebabake para protagonis sing kabeh bocah. Kaya wong sing niru Gino Paoli taun 60-an, lengkap karo kacamata sing apik. Lan ngomong babagan kacamata ing pungkasan video, penyanyi-penulis lagu Friulian-Genoese mbukak rahasia babagan papan sing tuku kasebut.

- Iklan -

Lagu ing video kasebut dimainake dening Gino Paoli kanthi pawai band Funk Off. Nyenengake lan dirungokake. Kanggo mikir manawa lagu sing diiringi kita saben musim panas ing payung pesisir lan sing ditembangake, dilisik utawa dirungokake dening wong umure meh suwidak taun, duwe sesuatu sing luar biasa lan ajaib. Sihir puisi dening wong lanang sing rupane gagah, sing wis tuwa wis praupane pelaut, kanthi kumis putih gedhe lan praupan wektu.

Inspirasi

Nyawang segara Sisilia sing apik, Laut Capo d'Orlando, nalika dheweke ana ing omah sepi ing ngarep pantai sing sepi, dheweke nggawe sukses paling gedhe. Sawijining dina ing segara, nalika srengenge kesed ngiringi lumakune wektu, nalika wong wadon dheweke lagi adus banjur turu ing sandhinge. Amarga pengarang sing padha ngelingi kaping pirang-pirang, lagu kasebut ora ditulis Stefania Sandelli, banjur aktris enom banget lan kanca saka panulis lagu.

Gino Paoli ora nate dadi seniman sing dikurung ing definisi, mesthine dheweke mesthi dadi salah sawijine, kayata kanca kolega lan kanca Genoese, Fabrizio De André, lelungan ing arah sing wangkal lan ngelawan. Karir seni uga sing sentimental, mesthi nyelehake ing ngarep kita wong sing ora nate nampa normalitas urip, sing mesthi pengin luwih akeh, nemokake kabeh macem-macem aspek, lan sing paling penting, sing ora nate diwenehake marang dheweke apa-apa., saka ora ana wong. Dheweke uga pengin nyelehake segel pribadine ing pati, dheweke nyoba mutusake nalika menehi salam marang jagad iki. Untunge peluru kasebut ngetutake uga arah wangkal lan nalisir. Saiki dheweke wis sedhih banget ngelingake dheweke yen urip mesthi menehi kesempatan anyar. Kanggo dheweke minangka kita kabeh.

Artikel dening Stefano Vori

- Iklan -

NINGGAL KOMENTAR

Ketik komentar sampeyan!
Ketik jeneng sampeyan ing kene

Situs iki nggunakake Akismet kanggo nyuda spam. Temokake cara data sampeyan diproses.