Nggoleki makna saka kabeh bisa ngukum sampeyan menyang nolak lan lumpuh

0
- Iklan -

Otak kita pancen aneh babagan urutan lan kontrol. Sawise kabeh, misi kanggo njaga kita aman, mula dheweke kudu ngantisipasi ancaman sing bisa menehi tandha. Mulane, dheweke nggoleki pola ing endi wae sing mbantu dheweke ngerteni masa lalu lan prédhiksi masa depan.

Le pareidolia, sing kalebu interpretasi stimulus sing ora jelas lan acak minangka wujud sing bisa dingerteni, kaya nalika kita ndeleng gambar ing awan, minangka conto upaya otak kita kanggo nggoleki pola sing bisa dingerteni lan nggawa urutan tartamtu menyang kekacauan.

Malah ing urip saben dina kita nyoba menehi katrangan babagan apa sing kedadeyan. Kita nyoba mangertos saka ngendi asale swara sing medeni utawa kenapa pasangan kita mutusake kanggo mungkasi hubungan kasebut. Kita kudu cepet-cepet golek makna logis babagan apa sing kedadeyan. Nanging kadhangkala kita bisa kepepet ing panelusuran makna

Sing luwih gedhe kahanan sing durung mesthi, sing luwih gedhe kudu golek panjelasan

Ing taun 2008, psikolog ing Universitas Texas ngrancang seri eksperimen kanggo nguji cara kita nanggapi kahanan sing ora mesthi. Dheweke ngaktifake rasa ora aman lan ora duwe kontrol para peserta lan banjur njaluk dheweke nyemplungake awake dhewe ing lingkungan khayalan, kayata pasar saham, utawa nonton gambar statis ing televisi.

- Iklan -

Dheweke nemokake yen wong sing ora duwe kontrol luwih seneng ngerteni pola delusional, kayata ndeleng gambar ing layar televisi tanpa sinyal, nggambar korelasi sing ora ana ing data pasar saham, ngerteni konspirasi, lan ngembangake takhayul.

Sing nggumunake, nalika psikolog njaluk dheweke nindakake latihan penegasan diri, para peserta tenang lan mandheg nggoleki pola sing ora ana.

Eksperimen kasebut nuduhake yen nalika kita rumangsa ora bisa ngontrol nasibe, otak nggawe pola kanggo menehi rasa kontrol sing nggawe kita luwih aman. Temenan, iki minangka keamanan ilusi, nanging nalika kita ora nemokake, prospek bisa dadi luwih elek amarga otak kita bisa macet ing siklus nggoleki makna.

Nalika analisis ndadékaké kanggo lumpuh

Viktor Frankl, psikiater sing slamet saka kamp konsentrasi Nazi, nggolèki maknané leitmotif. Dheweke percaya yen kanggo ngatasi kasusahan, kita kudu ngerti apa sing kedadeyan. Nanging, makna sing dirujuk Frankl dudu panjelasan logis nanging makna psikologis pribadi. Bentenipun bisa katon subtle, nanging penting.

Wong sing nyoba golek panjelasan kanggo kabeh sing kedadeyan, tiba ing jebakan: mikir banget. Biasane yen kita kelangan wong sing ditresnani, utamane yen dheweke mati ora dikarepke. Impuls pisanan yaiku nggoleki panjelasan. Kita ngomong yen kita bisa ngerti apa sing kedadeyan, kita bisa ngatasi. Nanging ora mesthi.

Kadhangkala kita bisa kepepet ing panelusuran makna. Kita bisa luwih sewu siji rinci sing ora njlentrehake apa-apa amarga kasunyatane yen kacilakan kedadeyan lan ora mesthi ana panjelasan logis sing bisa tenang.

Sing dikarepake pikiran kita yaiku kapercayan sing asale saka kontrol lan ketertiban. We are looking for hubungan sabab-efek linear sing menehi kita bali koyo keamanan sing wis ilang. Nanging nalika kita ngadhepi owah-owahan sing ora dikarepke, lam lan unpredictability mrentah, mulane, asring looking for meaning ndadékaké kita buntu.


Nyoba golek panjelasan kanggo kabeh ora mesthi ngrampungake masalah. Yen kita tiba ing jebakan iki, kita malah bisa bingung mikir karo nindakake. Mangkono analisis ndadékaké kanggo lumpuh.

Senajan angel ditampa, kita ora tansah bisa nemokake panjelasan sing logis kanggo samubarang. Kita ora tansah bisa nemokake sababe. Kadhangkala kita mung bisa groped, mbayangno utawa nyoba kanggo mutusake masalah masalah sing luar biasa. Pancen, kadhangkala kawruh - dipuji dening masyarakat kita minangka nilai paling dhuwur - malah ora menehi panglipur, utamané nalika kita ora bisa nindakake apa-apa kanggo ndandani masalah.

- Iklan -

Kadhangkala sing nggoleki makna pungkasane dadi susah. Adoh saka mbantu kita nampa apa wis kedaden, iku tetep kita ing kahanan ngaku, nolak kasunyatan mung amarga padha ora pas karo worldview kita. Nanging kita kudu ora tiba ing kesalahan Hegelian sing mikir yen teori ora setuju karo kasunyatan, luwih elek kanggo kasunyatan. Yen kita ora nampa kasunyatan, kita ora bakal bisa adaptasi lan kemungkinan nandhang sangsara luwih gedhe.

Penerimaan dhisik, banjur golek makna pribadi

Iku angel. Aku ngerti. Kita rumangsa kudu golek panjelasan kanggo tumindake wong liya lan apa sing kedadeyan karo kita amarga kanthi cara iki kita percaya yen kita duwe kontrol tartamtu, manawa ana urutan lan logika tartamtu ing jagad iki.

Nanging ana wektu nalika kita kudu mandheg mikir lan miwiti nampa.

Iki ora ateges kita kudu njupuk kabeh kanggo diwenehake lan marem karo jawaban pisanan utawa kita manggon ing kesed kognitif, nanging kita kudu nggawe manawa pikirane ora mlebu loop, dadi babar blas ora kasil.

Kita kudu nampa manawa kita ora bisa ngerti kabeh. Malah yen nimbang ing kita. Sing ora mesthi nemu panjelasan sing cukup sing marem utawa nglipur kita. Bab-bab kasebut ora mesthi cocog karo pandangan kita.

Kadhangkala, kanggo keseimbangan psikologis lan kesehatan mental, luwih becik mandheg nyiksa awake dhewe kanthi golek panjelasan. Kadhangkala kita mung kudu ngetrapakepanrima radikal. Menehi idin kanggo nerusake. Ngilangi lara.

Ing titik kasebut, nalika kita wis nampa apa sing kedadeyan, kita bisa nerusake kanggo nggoleki makna pribadi. Makna kasebut dudu panjelasan logis babagan kedadeyan, nanging makna subyektif sing ngidini kita nggabungake pengalaman kasebut menyang crita urip. Iku dudu nggoleki sabab lan motivasi ing jaman kepungkur, nanging nggoleki piwulang kanggo ndeleng masa depan.

Makna pribadi yaiku sing ngidini kita maju. Minangka Frankl ngandika: "Sawise ana dokter umum sing takon karo aku babagan depresi abot sing dheweke nandhang. Dheweke ora bisa ngalahake bojone, sing tilar donya rong taun sadurunge lan sing paling ditresnani. Kepiye carane aku bisa nulungi dheweke? Apa sing bisa dakkandhakake marang dheweke? Ya, aku ora ngandhani apa-apa lan malah takon pitakonan iki: 'Apa sing bakal kelakon, Dhokter, yen dheweke mati dhisik lan bojone slamet?' 'Oh ...' dheweke ngandika, 'Iku mesthi elek kanggo dheweke, dheweke bakal nandhang sangsara akèh!' Aku mangsuli: 'Sampeyan weruh, dhokter, sampeyan wis nylametake kabeh kasangsaran kasebut; nanging saiki dheweke kudu mbayar kanthi slamet lan nangisi seda.'

"Dheweke ora ngomong apa-apa, alon-alon njupuk tanganku lan ninggalake kantorku kanthi meneng. Kasangsaran mandek nandhang sangsara kanthi cara tartamtu nalika nemokake makna, kaya kurban ".

Sumber:

Whitson, JA & Galinsky, AD (2008) Kurang Kontrol Nambah Persepsi Pola Ilusi. Ilmu; 322 (5898): 115-117.

Frankl, V. (1979) El hombre en busca de sentido. Editorial Herder: Barcelona.

Pintu mlebu Nggoleki makna saka kabeh bisa ngukum sampeyan menyang nolak lan lumpuh sepisanan umum ing Sudut Psikologi.

- Iklan -