Lan lintang-lintang katon ...

0
Elizabeth Taylor Mripat
- Iklan -

Elizabeth Taylor, London 1932 - 2011

Bagean I

Elizabeth Taylor dheweke bakal crita kaping pirang-pirang yen ibune ngandhani yen dheweke mung wis mbukak wolu dina sawise lair. Kita ora bisa yakin manawa kedadeyan kaya sing diucapake dening wanita kasebut, sing bisa kita yakin yaiku nalika mripat kasebut pungkasane mbukak banjur menehi pemandangan sing apik banget. Iki minangka barang sing durung nate dingerteni, warna sing padha karo kain wungu sing ana ing njerone jejak sing ijo tuwa lan biru tuwa.

- Iklan -

Nanging, ora ana sing mbayangake manawa lampu-lampu sing madhangi praupane bocah cilik sing ayu kasebut bakal dadi mripat sing paling ayu lan misuwur ing sejarah bioskop. Nalika nerangake Elizabeth Taylor, ora ana sing bisa ndeleng, sanajan katon konyol, amarga kita ngomong babagan salah sawijining aktris paling gedhe ing era keemasan Hollywood. Nanging amarga penampilan sing apik lan ngalamun mula petualangan seni aktris Inggris sing apik diwiwiti.


Elizabeth Taylor. Jalur seni tanpa wates

Karir dawa banget suwene suwidakan taun, dipisahake karo bioskop lan teater. Urip kanthi intensif, kanthi bungah banget lan lara banget. Wolung bebrayan karo wong lanang pitu sing beda lan sawetara penyesalan sing ora bisa diucapake. Kaya sing dikepengini, dheweke wis krama kaping telune Richard Burton lan nglampahi taun-taun pungkasan uripe karo dheweke. Richard Burton tilar donya tanggal 5 Agustus 1984, umure mung 59 amarga pendarahan otak, sing ngalangi kekarepane dadi kenyataan.

Ing uripe tresna, pancen kuat lan gegayuhan banget karo hukum moral, amarga kaya Liz seneng ujar: "Aku mung turu karo wong lanang sing wis tak bojo. Pira wanita sing bisa ngumumake?", ana getun sing ora bisa diucapake, malah kanggo awake dhewe. Pasuryan sing apik banget, sampurna, kanthi mripat sing paling apik ing jagad iki durung bisa ngalahake katresnan sing paling gedhe: Montgomery-Clift. Sajrone syuting film "Un posto al solone", kemitraan seni lan emosional karo aktor Amerika sing hebat lair.

Katresnan sing mokal

Taylor langsung tresna karo aktor homoseksual sing tampan, lan nalika nggawe dheweke ngerti kecenderungan sejatine, dheweke isih bakal tetep cedhak karo kanca sing apik. Elizabeth Taylor bakal nylametake nyawane nalika, ing sawijining sore ing taun 1956, sawise pesta ing omah aktris kasebut, Clift kecelakaan mobil lan pungkasane ana ing jurang. Liz Taylor langsung nylametake dheweke lan ngindhari aktor amarga konsekuensi sing luwih serius. Aktris Inggris kasebut nate ujar: "Tanpa homoseksual, Hollywood ora bakal ana." lan dheweke, ngelingi katresnan gedhe sing dirasakake kanggo Montgomery Clift, mesthi mbela pilihan gratis ing bidang seksual.

Ing sawetara taun kepungkur, dheweke wis nyedhiyakake awake lan jiwa kanggo golek dana kanggo riset AIDS lan pratelane marang Presiden Amerika Serikat tetep penting: "Aku ora mikir yen Presiden Bush nindakake cukup kanggo masalah kasebut. saka AIDS. Nyatane, aku ora yakin apa dheweke ngerti apa tegese tembung AIDS. " Nalika pirang-pirang taun kepungkur, kaendahane wiwit ilang, kabeh karakter wanita sing kuwat lan mantep, STAR metu lan mripate sing nggumunake kabeh generasi, nggambarake proyek kemanusiaan sing terpuji nganti pungkasan.

Biography

Dame Elizabeth Rosemond Taylor lair ing London tanggal 27 Februari 1932. Asale saka Amerika amarga wong tuwane pindhah menyang Inggris saka St. Louis, Missouri, kanggo mbukak galeri seni. Nalika pecah Perang Dunia II, Taylors bali menyang Amerika Serikat lan mapan ing Los Angeles. Kanca kulawarga, amarga wis ngerteni kaendahan cilik Liz, menehi saran supaya wong tuwane ngirim dheweke menyang audisi Universal Pictures. Mula dheweke dadi kontrak karo perusahaan produksi lan ing taun 1942, dheweke nggawe debut layar lebar karo Harold Young "There One One Born Every Minute", nanging kontrak karo jurusan kasebut langsung rampung.

- Iklan -

Liz banjur ditimbali dening Metro Goldwyn Meyer yen tulisan kanggo narjamahake "Lessie mulih”Disutradarai dening Fred M. Wilcox, yaiku taun 1943. Sukses film kasebut sensasional. Taun candhake karo "Hadiah gedhe”Dening Clarence Brown, kondhang dheweke luwih kuwat lan mung umur 11 taun Liz Taylor wis dadi bintang Hollywood. Karir dawa dheweke ndeleng bintang ing drama, komedi lan blockbuster sing disutradarai dening direktur penting: Michael Curtiz "Urip karo bapak", 1947, Mervyn LeRoy"Wanita Cilik", 1949, Vincente Minnelli"Bapak panganten putri", 1950, lan sekuel"Bapak dadi simbah","kedaton pasir", 1965, George Stevens"Papan ing Srengenge", 1951, Joseph L. Mankiewicz"Cleopatra", 1963, Mike Nichols"Sapa Wedi Virus Virginia?", 1966, George Cukor"Taman Kebahagiaan", 1976, Franco Zeffirelli"Taming saka Shrew", 1967, lan"Toscanini enom", 1988.

Kanca lelungan sing luar biasa

Uga ana pirang-pirang bintang sing nuduhake dheweke ing layar gedhe: James Dean, Paul newman, Gregory Peck, Montgomery-Clift, Gary Cooper, Spencer tracy, Mickey Rooney e soprattutto Richard Burton, bojone kaping pindho, karo dheweke urip crita katresnan sing nyiksa sing diwiwiti ing Roma, ing Cinecittà, ing acara "Cleopatra". Ing taun 1961, dheweke menang Oscar pertama dadi pemain wanita paling apik kanggo "Venus ing mink”Film 1960, karya Daniel Mann. Dheweke menang Award Akademi nomer loro ing kategori sing padha ing taun 1967 kanggo "Sapa Wedi Virus Virginia?".

Dheweke nampa telung nominasi liyane ing taun 1958 kanggo "Pohon Kehidupan" Edward Dmytryk, ing taun 1959 kanggo "Cat on a Hot Tin Roof" dening Richard Brooks lan ing 1960 kanggo "Tiba-Tiba Musim Panas" dening Joseph L. Mankiewicz. Ing taun 70-an, kehadirane ing layar suda banget lan Liz mutusake kanggo nyedhiyakake bioskop, sanajan ing taun 1972 dheweke menang Silver Bear minangka aktris paling apik ing Berlin kanggo "A face of c .." dening Peter Ustinov lan David dening Donatello minangka Aktris Luar Negeri paling apik kanggo "X, Y & Zi" saka Brian G. Hutton. Kaping pirang-pirang uga nominasi Golden Globe, mung ing taun 1985 dheweke dianugerahi Penghargaan Cecil B. DeMille.

Elizabeth Taylor lan kekawin

Wolung bebrayan ing mburine: saliyane Burton sing wis kasebut ing ndhuwur (saka '64 nganti '74 lan maneh kurang saka setaun '75 nganti '76) lan Todd (mung setaun antara '57 lan '58), uga nikah karo Conrad Hilton Jr, ahli waris kanggo pangadeg rantai hotel bergengsi, nanging kekawin kasebut mung telung wulan (antara '50 lan '51, dawane bulan madu ing Eropa) amarga beda sing ora bisa diselehake (miturut dokumen perceraian); karo aktor Michael Wilding (wiwit taun '52 nganti '57) sing duwe putra loro yaiku Michael Howard lan Christopher Edward; karo aktor Eddie Fisher (wiwit '59 nganti '64); karo Senator Virginia John W. Warner ('76 nganti '82); sing terakhir yaiku Larry Fortensky, pemain bata sing dikenal ing pusat detoksik kanggo alkoholik sing nikah taun '91 mula dheweke pegatan taun '96.

Saliyane putra loro Wilding, dheweke duwe anak wadon loro: Elizabeth Frances, sing duwe Todd, lan Maria, sing diadopsi karo Burton. Mripate Hollywood sing paling ayu ditutup selawase tanggal 23 Maret 2011 ing Pusat Kedokteran Cedars-Sinai ing Hollywood Barat ing Los Angeles, ing kana dheweke dirawat ing rumah sakit amarga ngalami masalah jantung sing wis suwe saya suwe. Liz Taylor umure wis 79 taun.

Terusake, rilis bagean kaping loro Senin, 30 Agustus 2021

Artikel dening Stefano Vori

- Iklan -

NINGGAL KOMENTAR

Ketik komentar sampeyan!
Ketik jeneng sampeyan ing kene

Situs iki nggunakake Akismet kanggo nyuda spam. Temokake cara data sampeyan diproses.