Ilusi kontrol, deluding dhewe menyang pracaya yen karsa punika maha kuwasa

0
- Iklan -

"Sisih ngarep minangka kandhang sing sampeyan kudu gugup ngenteni apa sing bakal kelakon. Kita ana ing trajektori granat lan kita urip ing kahanan sing durung mesthi. Kasus kasebut nglayang ing sirah kita. Nalika peluru teka, sing paling apik sing bisa daklakoni yaiku jongkok; Aku ora ngerti bakal tiba ing ngendi, lan ora bisa ngganti kasunyatan iki ", Erich Maria Remarque nulis ing karya sing luar biasa "Boten anyar ing ngarep kulon”, Ing ngendi dheweke nyritakake medeni Perang Dunia I.

Ing kana dheweke sinau yen dheweke ora bisa nglawan kasempatan, kekacauan lan kahanan sing durung mesthi. Dheweke uga sinau yen dheweke ora bisa ngontrol kabeh. Nyatane, mung sawetara perkara sing dikuwasani. Dheweke sinau fokus ing apa sing gumantung karo kekuwatane lan ora kuwatir babagan apa sing ora bisa dikontrol.

Untunge kita ora manggon ing parit lan ora ana peluru sing mabur ing sirah, nanging yen kita pengin luwih akeh. katentreman batin lan tampilan sing luwih objektif babagan jagad iki, kita uga kudu nglawan khayalan kontrol. Kita kudu nyingkirake ide yen kita bisa ngontrol kabeh sing kedadeyan lan mbukak awake dhewe kanggo kesempatan lan kahanan sing durung mesthi.

Apa ilusi kontrol?

Ilusi kontrol yaiku kecenderungan kanggo overestimate kontrol sing dirasakake babagan acara. Ing laku, kita pitados bilih kita duwe sawetara kontrol, pengaruh utawa daya liwat acara, malah sing rampung uncontrollable utawa adoh ngluwihi pengaruh lan bakal kita. Atribut lotre utawa slot machine winnings kita skill utawa apik luck minangka conto saka khayalan kontrol, nanging ing saben dinten gesang kita tiba ing trap iki kabeh wektu.

- Iklan -

Ilusi kontrol minangka bagean saka apa sing diarani bias kausal. Ilusi sebab-akibat nuduhake kapercayan ilusi babagan hubungan sebab-akibat.

Ing kasus ilusi kontrol, sabab "diduga" yaiku tumindak, pamikiran, kepinginan utawa niat wong kanggo efek tartamtu. Yen efek kasebut kedadeyan, wong kasebut dadi ilusi kontrol amarga dheweke percaya yen kedadeyan kasebut disebabake dening prilaku, pikirane, kepinginan utawa kekarepane, sanajan ora.

Kita terus-terusan dadi korban saka jinis khayalan sebab-akibat iki, sing umume gumantung saka cara kita napsirake informasi babagan kedadeyan, faktor-faktor sing kita anggep sabab lan asile.

Mulane, khayalan kontrol asring digandhengake karo pamikiran gaib. Iki dituduhake dening panaliten sing ditindakake ing Universitas Princeton. Ing eksperimen kasebut, para peserta nonton wong liya mbuwang basket miniatur menyang kranjang. Nalika peserta pengin pemain kanggo ngetung, lan dheweke kasil, padha pitados bilih goal apik iku sebagéyan saka kepinginan, sanajan iku ketok sing pangarepan pengamat ora bisa duwe efek ing dijupuk.

Kecenderungan kanggo ngubungake kekuwatan "supernatural" marang karsa kita adhedhasar asumsi sing ora bener utawa ora adil diarani pamikiran magis. Jinis pamikiran iki asring ngasilake gagasan lan panjelasan sing ora ana dhasar sing ora ana hubungan sebab-akibat sing bisa diverifikasi. Nanging, asring ndadekake kita percaya yen kita maha kuwasa, sing ndadekake kita mikir yen kita duwe kontrol luwih akeh babagan lingkungan tinimbang sing bener.

Sisih positif saka pracaya sing sampeyan ing kontrol

Ilusi kontrol ngasilake keamanan. Iku calms kita mudhun lan mbantu kita ngerti donya sing bisa uga katon banget semrawut lan ngancam. Pancen, sanajan iku khayalan, efek psikologis kasebut nyata banget.

Kadhangkala khayalan kontrol bisa migunani, utamane nalika mbantu kita nindakake tanggung jawab. Contone, nalika wong didiagnosis lara, dheweke bisa uga pengin ngontrol maneh kanthi ngganti diet lan gaya urip utawa ngetutake perawatan medis.

Ing kasus kasebut, ide supaya bisa ngganti apa sing kedadeyan karo dheweke iku apik amarga ngidini dheweke njupuk langkah-langkah sing dibutuhake kanggo ngurus awake dhewe. Uga wis dicathet yen nalika pasien sing dirawat ing rumah sakit bisa ngatur obat pereda nyeri, dheweke asring njupuk dosis sing luwih murah tinimbang sing diwenehake dening dokter, nanging ora ngalami rasa nyeri maneh.

Koyo ing kontrol uga bisa push kita kanggo njupuk sikap luwih aktif lan optimistis, sanajan kemungkinan nyata sukses kurang. Ing laku, khayalan kontrol bisa nyedhiyani kita karo dosis ekstra motivasi kita perlu. Bisa dadi unsur sing nguatake kita lan menehi keamanan sing dibutuhake kanggo ngadhepi kesulitan.

- Iklan -

Mesthi wae, iki ora ateges kita bakal sukses utawa bakal entuk asil sing dikarepake, nanging paling ora bisa mbantu kita ngatasi kasusahan lan ngidini kita terus sinau, supaya dadi wong sing luwih tabah lan diwasa.

Efek negatif saka ilusi kontrol

Ing tengah-tengah kediktatoran ing Psikologi Positif, karo laris kaya "Rahasia" lan optimis phrases adorning cangkir lan t-shirts, mikir sing bakal kita ora omnipotent nglawan gandum. Nanging, penting kanggo elinga yen ilusi kontrol uga duwe sisih peteng.

Sinau sing ditindakake ing Sekolah Bisnis Universitas Terbuka warns kita bab "efek salabetipun" saka khayalan kontrol. Peneliti kasebut nemokake manawa makelar sing percaya yen dheweke duwe kendali luwih akeh babagan pasar luwih elek ing pakaryane. Eksperimen liyane sing ditindakake ing Universitas Stanford dikonfirmasi sing luwih kuat kita aran, kuwat khayalan kontrol dadi lan liyane kita medhot saka kasunyatan.

Nyatane, bebaya sing paling gedhe saka ilusi kontrol yaiku mbuletake sinyal sing teka saka lingkungan. Yen kita percaya yen kita "mahakuwasa", kita luwih seneng nglirwakake tandha-tandha peringatan lingkungan sing ora bener-bener dikontrol. Ilusi kontrol ndadekake kita luwih ora sensitif marang umpan balik, sing bisa nyebabake kita ngalami risiko sing ora perlu.

Iku uga ndadekake kita luwih rentan kanggo kaluputan lan getun. Yen kita ora ngajeni kekuwatan kesempatan lan percaya yen kabeh gumantung saka kekarepan utawa kepinginan, kita bakal luwih nyalahake awake dhewe amarga bencana sing ora ana hubungane karo keputusan utawa prilaku.

Nyatane, khayalan kontrol ndasari kaluputan sing slamet, negara sing nyebabake kasangsaran sing jero ing wong sing slamet amarga dheweke yakin yen dheweke bisa nindakake apa wae kanggo nylametake dheweke, nanging nyatane ora.

Mula, kita kudu golek imbangan antara apa sing bisa dikontrol lan apa sing ora gumantung saka kekarepan kita. Pandangan sing luwih nyata babagan ruang lingkup tumindak kita bakal ngidini kita ngembangake gambar sing luwih obyektif ing donya, tanpa tiba ing helplessness, nanging uga tanpa mikir yen kita maha kuwasa. Kanthi cara iki, kita bisa ngupayakake ngowahi apa sing bisa kita ganti lan nampa apa sing ora bisa dikendhaleni, sinau kanggo mili karo kekuwatan urip. Asil ora pasrah, nanging tentrem.


Sumber:

Fenton, M. et. Al. (2010) Dagang ing ilusi: Persepsi sing ora realistis babagan kontrol lan kinerja dagang. Jurnal Psikologi Pekerjaan lan Organisasi; 76 (1): 53-68.

Cepet, NJ et. Al. (2009) Kontrol Ilusi: Kekuwatan Generatif Konco Efek-efek Kakuwatan. Psikologi Sains; 20 (4): 502-508.

Pronin, E., Wegner, DM, McCarthy, K., & Rodriguez, S. (2006). Kekuwatan gaib saben dina: Peran penyebab mental sing katon ing overestimation pengaruh pribadi. Jurnal Kepribadian lan Psikologi Sosial; 91(2): 218-231.

Pintu mlebu Ilusi kontrol, deluding dhewe menyang pracaya yen karsa punika maha kuwasa sepisanan umum ing Sudut Psikologi.

- Iklan -
Artikel sadurungéGiorgia Palmas seneng dina pungkasan liburan ing thong panas lan bikini
Tulisan sabanjureJennifer Lopez, video anyar resepsi muncul nanging dheweke nesu
Bagean Majalah iki uga menehi komentar babagan nuduhake artikel sing paling apik, apik lan relevan sing diowahi dening Blog liyane lan Majalah sing paling penting lan misuwur ing web lan ngidini supaya bisa mbukak umpan kanggo mbukak. Iki ditindakake kanthi gratis lan nirlaba nanging mung duwe tujuan kanggo nuduhake regane konten sing ditulis ing komunitas web. Dadi… kenapa isih nulis topik kaya mode? Dandanan? Gosip? Estetika, kaendahan lan jinis? Utawa liyane? Amarga yen wanita lan inspirasi nindakake, kabeh bakal duwe visi anyar, arah anyar, lan ironi anyar. Kabeh diganti lan kabeh katon nganggo warna lan warna anyar, amarga alam semesta wanita minangka palet gedhe kanthi warna tanpa wates lan mesthi anyar! Kepinteran sing luwih alus, luwih alus, sensitif, luwih ayu ... ... lan kaendahan bakal nylametake jagad!