Emil Zatopek. Nalika olahraga nyemplungaken ing sajarah lan mulang carane urip.

0
olahraga
- Iklan -

Ana sawetara kesempatan nalika iku becik kanggo bisa ngelingi bab sing wis ana lan ora bakal maneh, lan wong lair satus taun kepungkur sing wis nindakake akeh perkara sing nyuda kontribusi cilik kaya iki sing nyuda lan ora cocog, nanging aku pengin iki mung dadi titik wiwitan google jenenge lan ngerteni luwih akeh. Amarga iku pantes.

Ing Koprivnice, tanggal 19 September 1922, dheweke lair emil zatopek. Ing Cekoslowakia sing mentas lair, amarga nganti taun 1918 wilayah kasebut isih dadi bagean sing gedhe banget Kakaisaran Austro-Hungarik, ing kontrol saka panguwasa Habsburg, Emil tansaya munggah ing kutha industri nanging isih cukup miskin, karo bapakne shoemaker lan dheweke uga, wis enom banget, makarya ing pabrik.

Wong iki ing sawetara taun bakal dadi salah siji saka pelari paling gedhe ing kabeh wektu, lan kanggo mikir sing nganti wolulas dheweke ora tau melu lomba, uga ora tau dilatih kanggo nglakoni. Lomba sing sepisanan, sing dianakake juragan pabrik kanggo karyawan, malah ora kudu mlayu, nanging pungkasane dikon balapan lan diwenehi sepatu sing ukurane loro luwih gedhe tinimbang dheweke. Ing esuk sing, ing langit abu-abu saka Krekvnice, Emil numpak sepatu kuwi.

Saiki, crita sing luar biasa, kaya sing layak kanggo bioskop Amerika, bakal rampung kanthi kamenangan, nanging nalika dheweke nulis Levi sepupu, "kasampurnan yaiku kedadeyan sing dicritakake, dudu kedadeyan sing ditindakake". Emil ditutup kaping pindho. Dheweke nemokake yen dheweke seneng mlayu, nanging ora seneng kalah: dheweke duwe watek apik Emil, sing ujar "Aku bakal mbukak luwih anggun nalika penunggang karo gaya paling menang".

- Iklan -

Dheweke duwe emosi sing cukup. Bakat, bakat murni. Nanging bakat angel kanggo decipher, amarga yen ing tangan siji ora menang, dheweke kepunjulen, karo balapan sing sapa wae sing seneng olahraga iki bakal nemtokake ala lan ora bakal diwulangake marang wong enom; ing sisih liya kita mung bisa ngujo etos kerja, pancen obsesi karo karya, dheweke sing karya, sing nyata, wis nyoba ing kulit.

Lengen dipindhah kanthi cara sing ora terkoordinasi, bobote sirah ora seimbang ing ndhuwur awak, ing nalisir sirah terus-terusan mbengkongaken, lan grimace langgeng saka pain dicet pasuryan, nanging Emil. dheweke ngerti kerja keras sing sejatine. Lan ora iku.

Dheweke dilatih akeh. Dheweke dilatih dadi akeh, amarga dheweke "ulangan" saiki ana: Emil mlayu 400 meter lan banjur mlaku 200, terus nganti pirang-pirang jam. Nanging kandha yen iki ora cukup, banjur dhawuh marang sapa wae sing ana ing kono dimuat ing gerobak lan ngeterake kanggo 200 meter kasebut, amarga dheweke ngerti yen kanthi mangkono asam laktat sing diasilake ora dibuwang. Dheweke mung nglumpukake, lan mlayu, mlayu, mlayu.

Kompetisi internasional pisanane yaiku a Berlin: iku 1946, perang wis rampung taun sadurunge lan ing taun kahanan ora owah akeh. Akeh reruntuhan sing isih ana, obah-obah sing angel lan sing paling larang.

Emil macet ing Ceko lan banjur mutusake kanggo lelungan 354 kilometer sing misahake dheweke saka ibukutha Jerman nganggo sepeda. Temperamen banget, Emil.


kabeh Olimpiade 1952, ing Helsinki, Finlandia, panitia wis katon pas kanggo ngatur 5.000 meter lan 10.000 meter mung sawetara dina, supaya bisa dadi angel, yen ora mokal, kanggo siji atlit (Zatopek) kanggo menang loro acara. .

- Iklan -

Emil mlebu loro lomba lan menang, tanpa kangelan tartamtu. Ora seneng, dheweke muncul ing wiwitan Marathon: Zatopek ora tau mlayu balapan sing dawa banget, nanging isih njaluk bib lan uga takon sing favorit. Dheweke kandha "Jim Peters", pemegang rekor jarak, lan Emil mikir yen "yen dheweke bisa nindakake, aku uga bisa".

Zatopek ora mung kasil, nanging teka ing rampung enem menit ahead saka rekor sadurungé, bejat mati Peters ing tengah lomba sing wis ngakoni sing jangkah ing wayahe iku rada alon, iku bisa tambah.

Peters pengin nyandhang dheweke, nanging dheweke wis kebak kekuatan: cramps ngalahake dheweke metu sakcepete sawise. Ing cendhak, crita pantes film Amérika. meh.

Ing taun 1968 dheweke mlebu "Manifesto Rong Ewu Tembung"Lan ndhukung protes nalika musim semi Praha, ing latar mburi novel" The Unbearable Lightness of Being "dening Kundera. Ing taun sing padha, ing Mexico City, ing acara Olimpiade, dheweke kandha: "Kita wis kalah, nanging cara nyoba kita dirusak minangka barbarisme. Nanging aku ora wedi: Aku Zatopek, dheweke ora bakal wani ndemek aku ”.

Lan pancen bener, dheweke Emil Zatopek. Akeh penandatangan teks kasebut duwe akibat sing beda banget: Emil wiwitane dheweke diusir saka Partai Komunis Cekoslowakia lan tentara, banjur dikirim menyang tambang uranium Jachymov. Nalika pungkasane bali menyang ibukutha, dheweke bakal nindakake minangka nyapu dalan. Emil Zatopek, tukang resik dalan.

Dina iki, ing njaba Museum Olimpiade ing Lausanne, Swiss, ana patung wong mlaku kanthi sirah mbengkongake, ekspresi nyeri ing pasuryan, tangane nempel ing awak, ora sinkron ing gerakane. The"lokomotif manungsa”, Nalika padha disebut wong kanggo terus-terusan panting lan snorting, kang ora mandheg mlaku, malah nalika makarya ing sing tambang nggegirisi. Wong lanang sing dheweke ora nate sambat babagan angele lomba, amarga dheweke ngerti yen "angel" iku liya. Pabrik, tambang, perang. Ngeling-eling iki minangka spur kanggo kita kabeh, kanggo mikir lan mikir.

Tugu wong iki wis ana, mung mrana lan ngrungokake: yen sampeyan ngrungokake kanthi ati-ati, sampeyan isih bakal krungu dheweke ngorok.

Emil Zatopek. Nalika olahraga iku nyemplungaken dhewe ing sajarah lan mulang carane urip.

Artikel kasebut Emil Zatopek. Nalika olahraga nyemplungaken ing sajarah lan mulang carane urip. Saka Olahraga lair.

- Iklan -