Dysphoria sensitif marang penolakan, nalika kritik lan nyinggung lara banget

0
- Iklan -
disforia sensibile al rifiuto

Penolakan dudu sajian sing enak. Perasaan sing kita alami nalika kita rumangsa ditolak ora nyenengake. Nyatane, penolakan wis ditampilake kanggo ngaktifake wilayah otak sing padha karo nyeri fisik.

Nanging, sawetara wong ngalami sensitivitas sing luwih gedhe kanggo ditolak tinimbang liyane. Wong-wong iki bisa uga ngrasakake penolakan luwih akeh tinimbang sing ana lan iki nyebabake tingkat kesusahan lan nyeri emosional ing wong-wong mau sing dadi akeh banget lan terus-terusan. Ing kasus kasebut, bisa uga ana dysphoria sensitif penolakan.

Apa dysphoria sensitif penolakan?

Tembung "dysphoria" tegese rasa ora puas utawa rasa ora nyaman lan nuduhake kahanan umum, rasa ora seneng lan putus asa. Dysphoria sensitif penolakan dudu kelainan mental dhewe, nanging rasa ora seneng lan kesel emosional amarga ditolak lan dikritik.

Sejatine, ngluwihi sensitivitas kanggo penolakan dadi overreaction kanggo penolakan nyata utawa sing dirasakake amarga hipersensitivitas. Iki tegese wong-wong iki ndeleng acara liwat saringan kasebut, saengga komentar utawa interaksi netral sing umume ora bakal ditolak bakal ngasilake tanggapan sing berlebihan.

- Iklan -

Nyatane, konsep dysphoria sensitif penolakan duwe titik sing padha karo konstruksi sensitivitas interpersonal, miturut wong kasebut nuduhake kesadaran lan sensitivitas sing berlebihan marang prilaku lan perasaan wong liya. Wong sing nduweni sensitivitas interpersonal sing dhuwur utamane prihatin babagan kahanan kritik utawa penolakan, tetep banget nggatekake prilaku lan swasana ati wong liya, lan sensitif banget marang masalah ing interaksi interpersonal.

Dysphoria sensitif penolakan asring digandhengake karo ADHD (gangguan hiperaktivitas kekurangan perhatian). Nyatane, konsep iki diciptakake ing taun 60-an dening Paul Wender, sing pisanan ngakoni disregulasi emosional minangka komponen sing terus-terusan, lazim lan mbebayani sing saiki dikenal minangka ADHD.


Panaliten anyar uga wis ngubungake sensitivitas ekstrem kanggo penolakan depresi, kuatir, lan kelainan pribadine wates. Sejatine, sapa wae bisa dadi sensitif banget marang penolakan tanpa nandhang kahanan psikologis kasebut.

Asal saka sensitivitas nemen kanggo penolakan

Panaliten sing ditindakake ing Universitas California nuduhake yen sensitivitas ekstrem kanggo penolakan bisa berkembang minangka akibat saka pengalaman awal penolakan, pengabaian, utawa penyalahgunaan. Ing istilah umum, bisa dadi akibat saka kahanan sing tumindak fisik utawa emosional wong liya, terang-terangan utawa didhelikake, aktif utawa pasif, wis nyatakake penolakan.

Pengalaman kasebut bisa nerangake bedane tanggapan otak kanggo penolakan. Neuroscientists ing Universitas California uga nemokake yen wong sing duwe dysphoria sensitif penolakan wis nambah aktivitas ing korteks cingulate dorsal anterior kanggo nanggepi ekspresi rai sing ora setuju, nanging ora kanggo ekspresi rai nesu utawa jijik.

Temuan iki nuduhake yen, ing tingkat saraf, wong kanthi sensitivitas tambah kanggo penolakan bisa uga luwih sensitif marang potensial penolakan ekspresi rai, nanging ora ngancam ekspresi rai ing umum. Mula, dysphoria sensitif penolakan bisa beda-beda sacara kualitatif saka sensitivitas ancaman umum.

Pengalaman urip sing ana hubungane karo penolakan lan duweni potensi traumatik bisa uga nyebabake respon aktivasi sistem saraf hipersensitif sing bisa nyebabake wong kasebut reaksi luwih kuat marang ancaman lan kritik.

Masalahe yaiku, yen wis disetel, hipersensitivitas terus-terusan nyebabake wong bisa ngolah informasi supaya bisa menehi prioritas deteksi lan respon kanthi cepet kanggo ancaman penolakan, nggawe pertahanan.

Pancen, dysphoria sensitif penolakan kalebu telung mekanisme sing beda:

1. Penolakan utawa kritik sing kuatir

2. Cepet lan rada kleru persepsi penolakan utawa kritik

3. Reaksi emosional sing berlebihan kanggo penolakan utawa kritik

Gejala Disforia Sensitif Tolak

Nandhang dysphoria sensitif penolakan ora ateges dadi hypochondriac, wong kasebut bener-bener nandhang lara sing nyata lan kuat amarga rumangsa ditolak. Sawetara gejala sing paling umum yaiku:

• Sensitivitas lan kuwatir sing dhuwur babagan kemungkinan ditolak, dikritik utawa dikecualekake, sing nyebabake kuatir.

• Asring ngalami reaksi fisik sing ora nyenengake amarga rasa ora cocog utawa ora dimangerteni, sawetara wong bisa ngrasa mual utawa duwe bongkahan ing weteng nalika ana sing nyeri dada utawa palpitasi.

- Iklan -

• Perlu persetujuan lan validasi sing ndadekake ajining dhiri gumantung marang apa sing dikira wong liya, nuwuhake rasa frustasi lan rasa ora seneng nalika ora ditampa.

• Pikiran ruminansia sing ora sabar lan negatif babagan kahanan penolakan, sing bisa bertahan nganti pirang-pirang dina sawise acara kasebut, nyebabake gangguan emosional sing signifikan.

• Tanggepan emosional sing berlebihan kanggo pelanggaran sing dirasakake, kayata nangis utawa nesu sing ora bisa dikendhaleni.

Wong sing sensitif banget marang penolakan menehi perhatian banget marang detail babagan hubungan antarpribadi lan asring mlumpat menyang kesimpulan sing ora ana konteks sing mbuktekake rasa wedi ditolak. A wektu tundha balesan kanggo pesen, contone, bakal wikan minangka penolakan.

Akibate, dheweke cenderung mikir babagan apa sing diucapake utawa ditindakake "salah". Asring dheweke sabotase awake dhewe lan pungkasane nolak wong liya amarga kanthi sikap defensif dheweke menehi ide ora pengin interaksi.

Sawetara wong sing nandhang dysphoria sensitif penolakan bisa diwujudake kanthi terus-terusan mangu-mangu tumindake lan njaluk konfirmasi saka wong liya. Wong liya bisa dadi isin lan ngisolasi awake dhewe kanggo nyegah penolakan. Sawetara wong sing ngontrol banget bisa uga ngalami dysphoria sensitif penolakan amarga ngontrol wong liya minangka cara supaya ora nilar.

5 cara kanggo ngatasi hipersensitivitas penolakan tanpa rusak

1. Nampa penolakan minangka bagéan saka urip. Sanajan angel ditampa, kritik lan ora setuju minangka bagean saka urip. Kita ora bisa tansah nyingkiri kahanan kasebut, mula luwih becik ngerti yen kita ora bisa nyenengake kabeh wong, ing kabeh panggonan lan ing kabeh kahanan.

2. Fokus ing bunder saka kapercayan. Iku dudu pitakonan kanggo mbatesi awake dhewe lingkaran kapercayan, nanging kanggo ngimbangi visi kita lan ngerti yen, kaya ana wong sing ndhukung kita, ana uga wong sing ora ngajeni kita. Iki bakal mbantu ngilangi negativitas sing ana gandhengane karo hipersensitivitas kanggo penolakan.

3. Praktek semedi mindfulness. La semedi eling bisa mbantu kita ngerteni pikiran lan perasaan sing kita alami nalika ngadhepi kritik utawa raos ditolak, nanging tanpa nempel. Kanthi cara iki, kita bakal ngindhari bunderan setan beracun.

4. Tundha respon. Kanggo ngatasi dysphoria sensitif penolakan, kita kudu sinau ngontrol impuls awal. Iku babagan sinau kanggo nanggapi, tinimbang mung nanggepi. Ngenteni sawetara menit bisa menehi wektu kanggo netepake apa reaksi kita sebanding karo kahanan utawa yen kita nggedhekake.

5. Jaga awake dhewe lan tresna marang awake dhewe. Sensitivitas kanggo penolakan utamane amarga fokus marang wong liya. Nanging nalika kita nguripake manungsa waé kanggo awake dhewe, kabeh owah-owahan. Yen kita sinau kanggo nambani dhéwé karo katresnan lan ngormati, kita bakal kurang gumantung ing validasi external lan penolakan utawa kritik bakal mengaruhi kita kurang.

Sumber:

Bedrossian, L. (2021) Ngerti lan ngatasi kerumitan dysphoria sensitif penolakan ing siswa kanthi ADHD. Kepatuhan Cacat kanggo Pendidikan Tinggi; 26 (10): 4.

Gao, S. et. Al (2017) Asosiasi antarane sensitivitas penolakan lan asil kesehatan mental: Tinjauan meta-analitik. Psikologi Psikologi; 57:59-74.

Berenson, KR et. Al. (2009) Sensitivitas penolakan lan gangguan perhatian dening isyarat ancaman sosial. J Res Pers; 43 (6): 1064-1072.

Ayduk, O. et Al.. (2008) Nglamar pendekatan sistem pangolahan kognitif-afektif kanggo konsep sensitivitas penolakan. Kompas Psikologi Sosial lan Kepribadian; 2 (5): 2016-2033.

Burklund, LJ et Al. (2007) Pasuryan penolakan: Sensitivitas penolakan moderat aktivitas cingulate anterior dorsal kanggo ora setuju ekspresi rai. Pengembangan sosial; 2(3-4): 238–253.

Pintu mlebu Dysphoria sensitif marang penolakan, nalika kritik lan nyinggung lara banget sepisanan umum ing Sudut Psikologi.

- Iklan -
Artikel sadurungéLinus mangsuli Emis Killa sawise kontroversi babagan Riccione
Tulisan sabanjureCarmen Di Pietro trauma dening Pulo Terkenal: dheweke ora nate metu tanpa ...
Bagean Majalah iki uga menehi komentar babagan nuduhake artikel sing paling apik, apik lan relevan sing diowahi dening Blog liyane lan Majalah sing paling penting lan misuwur ing web lan ngidini supaya bisa mbukak umpan kanggo mbukak. Iki ditindakake kanthi gratis lan nirlaba nanging mung duwe tujuan kanggo nuduhake regane konten sing ditulis ing komunitas web. Dadi… kenapa isih nulis topik kaya mode? Dandanan? Gosip? Estetika, kaendahan lan jinis? Utawa liyane? Amarga yen wanita lan inspirasi nindakake, kabeh bakal duwe visi anyar, arah anyar, lan ironi anyar. Kabeh diganti lan kabeh katon nganggo warna lan warna anyar, amarga alam semesta wanita minangka palet gedhe kanthi warna tanpa wates lan mesthi anyar! Kepinteran sing luwih alus, luwih alus, sensitif, luwih ayu ... ... lan kaendahan bakal nylametake jagad!