Bocah-bocah ora butuh luwih akeh panutan, nanging luwih bebas dadi awake dhewe

0
- Iklan -

Bocah-bocah ora butuh panutan liyane, nanging supaya dheweke dadi awake dhewe. Ora butuh brahala kanggo ditiru, nanging papan kanggo ngembangake kepribadiane. Dheweke ora perlu kanggo ngenali karo wong sing misuwur utawa misuwur, nanging kanggo nggabungake rasa percaya diri. Dheweke ora butuh pendhidhikan sing meksa dheweke golek pola kanggo ditiru, nanging menehi alat kanggo dadi wong sing unik, bebas lan duwe tekad.

Supermarket brahala lan nilai

"Kowe arep dadi sapa?"


Pitakonan kasebut ditakoni dening guru ing kelasku nalika aku umur 9 taun.

Kaping pisanan, aku kaget. Banjur, nalika kanca-kanca kelas liyane wiwit nyebutake jeneng wong-wong sing duwe sejarah utawa terkenal, otakku mulai kerja kanthi cepet golek model sing pengin ditiru.

- Iklan -

Aku ora nemu siji.

Iku dudu arrogance utawa ora nggatekke. Ana pribadine sing dakkagumi. Mesthi wae. Nanging ana akeh, akeh banget lan, sing paling penting, ora ana gunane kanggo dadi kaya wong-wong mau amarga ing umur kasebut aku wis ngerti dadi wong beda. Kita kabeh.

Sembarang bocah sing mangsuli "Aku pengin dadi aku" kanggo pitakonan iki bakal nggumunake guru amarga pendidikan kita dhasar dirancang kanggo ngrayakake karakter sing ngemot nilai-nilai sing ditampa kanthi sosial. Anak-anak diajab bisa dadi panutan. Ayo padha ngadhepi brahala lan nyoba padha. Ayo padha netepake standar sing ditetepake dening wong-wong mau.

Ing sawetara titik, nalika brahala lawas dadi lungse lan ora nggambarake nilai-nilai sing dikarepake masyarakat, model anyar digoleki. Sayange, umume gerakan budaya anyar sing ningkatake keragaman lan keasliane ora mung niru pola lawas kasebut, mung ngganti utawa ngembangake model sing bakal ditindakake.

- Iklan -

Akibate, "kebebasan" bocah-bocah mung diwatesi kanggo milih ing supermarket tambah rame karo para brahala sing saling bersaing kanggo narik pengikut liyane. Nanging kebebasan asli ora kalebu milih antarane kemungkinan sing wis ditemtokake dening wong liya, kalebu dadi arsitek nasibe kita, kanggo nemokake sapa sing dikarepake. Kebebasan ora milih, nanging nggawe. Kebebasan ora niru wong liya, nanging dadi wong sing dikarepake.

Kebebasan ora ateges apa-apa, kajaba tegese kebebasan dadi awake dhewe

Wis pirang-pirang abad kita percaya yen ana brahala lan panutan kanggo wong enom lan bocah-bocah iku positif amarga menehi "orientasi" lan mbantu ngembangake nilai-nilai sing dikarepake masyarakat. Mulane, angel kanggo nemtokake jinis pendidikan liyane. Ana, nyatane, wong-wong sing percaya yen pendhidhikan tanpa panutan nyebabake kejatuhan menyang relativisme moral sing paling mutlak.

Nanging, jinis pendidikan liyane bisa uga. Kita wis duwe, nanging kita kudu nggoleki maneh kanggo nemokake: kita kudu bali menyang jaman pra-Socratic. Pendhidhikan kasebut, fokus ing pangembangan kapasitas kanggo pitakonan lan pamikiran otonom, nuwuhake para filsuf gedhe saiki sing praktis dilalekake lan akeh disalahake, kayata Anaximander, Heraclitus, Anaximedes, Parmenides, Anaxagora, Protagora lan liya-liyane.

Pendhidhikan kuwi ora kanggo ngisi pikiran, nanging kanggo mbukak. Tujuwane ora malah kanggo menehi panutan marang siswa, nanging kanggo nuntun siswa supaya bisa dadi wong sing dikarepake. Temenan, jinis pendhidhikan iki "mbebayani" amarga ngasilake wong sing luwih otonom, bisa mikir lan mutusake dhewe, tinimbang mung milih saka arsenal brahala sing dirayakake saka budaya sing ana.

Ing kasus apa wae, anak-anak kita ora butuh brahala liyane sing nyakup pola pikir lan tumindak sing wis ditemtokake, asring saling antagonistik, sing nyebabake polarisasi sosial. Ora prelu diwulang nggolèki brahala ing njaba, nanging diwènèhi pandonga kanggo ndelok ing njero kanggo ngerti sapa sing dikarepake. Standar ora perlu disetel dhuwur banget sing ora bisa digayuh utawa kurang banget kanggo mbebani potensine.

Cekakipun, bocah-bocah ora butuh model kanggo ngenali awake dhewe nganti bisa nyuda kasugihan bawaan dadi sawetara label, nanging kebebasan kanggo njelajah lan nyebutake awake dhewe minangka wong sing unik lan ora bisa diulang maneh. Tujuan pendhidhikan ora kanggo nggawe bocah "cocok" kanthi cara apa wae kanggo pola sing wis ditemtokake, nanging kanggo nggawe spasi kanggo ekspresi diri sing tegas sing nuwuhake keaslian, kebebasan mikir lan nrima dhiri.

Iki pancen hadiah paling gedhe sing bisa diwenehake marang anak-anak kita amarga, kaya sing ditulis Ralph Waldo Emerson, "Prestasi paling gedhe ing urip yaiku dadi awake dhewe, ing jagad sing terus-terusan nyoba ngowahi sampeyan dadi wong liya."

Pintu mlebu Bocah-bocah ora butuh luwih akeh panutan, nanging luwih bebas dadi awake dhewe sepisanan umum ing Sudut Psikologi.

- Iklan -
Artikel sadurungéHunziker lan Trussardi nutup maneh? Vittorio Feltri ngarep-arep
Tulisan sabanjureRaja Charles III lan hubungan aneh karo pena: video dadi virus
Bagean Majalah iki uga menehi komentar babagan nuduhake artikel sing paling apik, apik lan relevan sing diowahi dening Blog liyane lan Majalah sing paling penting lan misuwur ing web lan ngidini supaya bisa mbukak umpan kanggo mbukak. Iki ditindakake kanthi gratis lan nirlaba nanging mung duwe tujuan kanggo nuduhake regane konten sing ditulis ing komunitas web. Dadi… kenapa isih nulis topik kaya mode? Dandanan? Gosip? Estetika, kaendahan lan jinis? Utawa liyane? Amarga yen wanita lan inspirasi nindakake, kabeh bakal duwe visi anyar, arah anyar, lan ironi anyar. Kabeh diganti lan kabeh katon nganggo warna lan warna anyar, amarga alam semesta wanita minangka palet gedhe kanthi warna tanpa wates lan mesthi anyar! Kepinteran sing luwih alus, luwih alus, sensitif, luwih ayu ... ... lan kaendahan bakal nylametake jagad!