Rintangan sing ngalangi kita sinau saka kesalahan sing kepungkur

0
- Iklan -

Kita kabeh nggawe kesalahan. Ing gesang kita, kita nggawe akeh kesalahan, sawetara cilik lan ora relevan, liyane gedhe lan kita nandhang sangsara kanggo dangu. Kabar apik yaiku kita bisa sinau saka kesalahane sing kepungkur. Kita duwe kemampuan kanggo ngerteni endi sing salah supaya bisa tumindak kanthi ati-ati ing mangsa ngarep lan ora mbaleni kesalahan sing padha. Pawarta ingkang awon punika kita boten tansah saged nindakaken punika, saengga kita gampil kesandhung ing watu ingkang sami.

Kesalahan sing kepungkur bisa nyuda kontrol diri

Kawicaksanan konvensional nyaranake manawa ngelingi sukses utawa gagal bisa mbantu kita nggawe keputusan sing luwih apik ing jaman saiki. Nanging kepiye yen ora kaya ngono? Utawa paling ora tansah?

Klompok psikolog saka Boston College padha takon piyambak pitakonan iki lan nganakake eksperimen menarik banget kanggo njawab. Dheweke nglumpukake sekelompok wong lan dibagi dadi papat subkelompok:

1. Dheweke kudu ngelingi rong kahanan ing urip sing njaga kontrol diri lan nggayuh tujuane.

- Iklan -

2. Padha kudu ngelingi sepuluh kahanan sing padha njaga kontrol diri.

3. Dheweke kudu mikir babagan rong kahanan ing urip sing nggawe keputusan sing salah.

4. Dheweke kudu ngelingi sepuluh kesalahan sing ditindakake sajrone urip.

Peserta banjur diwenehi dhuwit lan takon pinten sing bakal dituku kanggo produk sing dikarepake.

Sing nggumunake, mung klompok sing tetep ana ing anggaran yaiku sing ngelingi momen sukses. Wong liya nuduhake luwih impulsif lan milih produk sing ora bisa dituku.

Panaliten iki nuduhake yen njupuk kabisat ing jaman kepungkur bisa nduwe pengaruh gedhe marang keputusan lan prilaku saiki. Kenangan lawas bisa dadi "teknik kontrol diri"Sing mbantu kita nggawe keputusan sing apik utawa, sebaliknya, bisa nyebabake kita nggawe kesalahan. Ngeling-eling kesalahan nduweni konsekuensi kognitif lan afektif sing beda tinimbang ngelingi sukses.

Kepiye carane sinau saka kesalahan ing jaman kepungkur?

Ngeling-eling masa lalu ora mesthi apik, kadhangkala bisa mengaruhi tingkat kontrol diri lan nyurung kita nggawe keputusan sing cepet-cepet, sing bisa nerangake kenapa kita cenderung ngulang kesalahan sing padha.

- Iklan -


Psikolog iki nyimpulake manawa "Ngelingi kegagalan sing nyebabake kasenengan dhewe preduli saka kangelan saka tugas ". Dheweke percaya yen ngeling-eling kesalahane sing kepungkur bakal dadi lara lan sedhih, sing bisa nyebabake kemampuan kanggo ngontrol awake dhewe lan ndadékaké kita dadi mandhiri.

Mesthi, kabeh gumantung carane kita ngandhut kesalahan. Duwe pandangan negatif babagan kesalahan, nggandhengake karo kegagalan utawa ora mungkasi ngukum dhewe kanggo kesalahan iku bakal nimbulaké memori kanggo mungkasi munggah mengaruhi gambar kita duwe saka dhéwé, demoralizing kita lan nggawe kita luwih kamungkinan kanggo tumindak impulsively.

Nanging, njupuk kesalahan minangka kesempatan sinau bisa nyuda pengaruh emosional sing negatif.

Mulane, yen kita pengin sinau saka kesalahane sing kepungkur, langkah pisanan yaiku ngganti konsepsi kita, njupuk langkah-langkah sinau sing perlu lan ora bisa ditindakake ing urip sing ngidini kita entuk pengalaman lan kawicaksanan. Kesalahan ora kudu nemtokake kita minangka wong lan uga ora dadi indikator regane kita. Sing penting yaiku apa sing kudu ditindakake sabanjure kanggo mbenerake kesalahan kasebut utawa supaya ora mbaleni maneh.

Langkah kapindho yaiku fokus ing pelajaran sing dipelajari, tinimbang kesalahan sing ditindakake. Owah-owahan perspektif nguatake kita, tinimbang mengaruhi harga diri kita. Contone, yen kita wis nglarani wong ing wektu kepungkur kanthi tembung kita ing tengah-tengah padudon sing panas, tinimbang fokus ing rincian acara, luwih becik fokus ing pelajaran sing wis kita sinau, kayata: aja padu. nalika kita nesu. Iki minangka perspektif sing luwih konstruktif sing bakal ngidini kita tetep tenang lan nanggapi kanthi luwih tegas.

Ing cendhak, kanggo sinau saka kesalahane kepungkur, pisanan kabeh perlu kanggo njlentrehake, njupuk munggah lan extract pawulangan saka wong-wong mau, tanpa ngrumusake paukuman nilai sing mimpin kita kanggo aplikasi watesan labels kanggo awake dhewe kang banjur bakal diaktifake nalika kita elinga kahanan lan, adoh saka bantuan kita, padha bakal mbaleni kesalahan padha.

Mula, yen kita arep nggawe keputusan sing penting, kita bisa ndeleng kesalahan sing kepungkur, nanging kita kudu nggawe manawa kita nindakake kanthi konstruktif. Kuncine yaiku kanggo nyathet pelajaran sing disinaoni kanggo nggambar dalan maju lan fokus ing masa depan. Ruminating ing pancasan ala kita ora bakal nggawa kita ing ngendi wae. Luwih becik nyawang ngarep lan maju.

Sumber:

Nikolava, H. et. Al. (2016) Haunts or help from the past: Understanding the effect of recall on current self-control. Jurnalologi psikologi konsumen; 26 (2): 245-256.

Pintu mlebu Rintangan sing ngalangi kita sinau saka kesalahan sing kepungkur sepisanan umum ing Sudut Psikologi.

- Iklan -