4 komponen gambar awak kanggo njaga hubungan sehat karo awak

0
- Iklan -

gambar awak

Ing jaman "Badan positif", liyane lan liyane wong - loro wadon lan lanang - golek piyambak bombarded karo pesen dissonant bab katon saka awak sing generate simpul Gordian nyata. Majalah-majalah sing padha sing ngandhani yen tresna marang awak kaya apa, tetep ngirim foto abs sing sampurna, bokong sing sampurna, lengen sing sampurna, eseman sing sampurna, kulit sing sampurna ...

Akibaté, iku ora aneh kanggo umume manungsa wiwit nresnani awak ing sawijining dina, mung kanggo nemokake piyambak berjuang ing dina sabanjuré karo wrinkle anyar sing, nangani katresnan mbrontak, utawa sagging sing wiwit katon ing panggonan liyane sing ora dikarepke.

Temenan, katresnan kanggo awak ora nemtokke dhewe lan ora bisa dadi asil saka fashion. Nyatane, frase sing katon nguatake sing muncul saka positivitas awak luwih cenderung duwe efek kontraproduktif lan nyebabake frustasi lan rasa ora puas.

Katresnan marang raga dumadi liwat panriman lan karya batin sing jero sing mbutuhake rasa percaya diri sing padhet. Mung kanthi cara iki kita bakal bisa dadi relatif imun kanggo pesen lan fashion mbantah sing ndhikte carane awak kudu utawa carane kita kudu hubungané.

- Iklan -

Apa gambar awak?

Gambar awak kalebu persepsi, kapercayan, perasaan, pikirane lan tumindak babagan penampilan fisik kita. Intine, yaiku hubungan sing kita lakoni karo awak lan kepiye cara kita ngerteni, ngormati lan kepiye perasaane.

Sayange, hubungan kasebut ora mesthi positif, marem, utawa sehat. Salah sijine pratandha yen kita ora nduweni hubungan sing apik karo awak yaiku konflik. Yen kita terus-terusan "perang" karo awak ing hubungan cinta-sengit, mesthine ana bagean saka awake dhewe sing ditolak. Contone, kita bisa mikir yen kita mung luwih dhuwur, luwih kurus utawa kuwat, kabeh bakal luwih gampang. Ing kasus kasebut, ora ana penolakan total saka awak nanging sing dianggep "cacat".

Tandha umum liyane saka hubungan sing ora apik karo awak, biasane adhedhasar rasa penolakan sing luwih umum, yaiku penyalahgunaan. Kita nyiksa awake dhewe nalika ngina awake dhewe babagan penampilan, nanging uga nalika ngetutake diet sing ekstrem, olahraga nganti kesel utawa overeat.

Kanggo njaga hubungan sing sehat karo awak kita, penting kanggo nampa manawa ana prekara sing bisa diganti lan liyane sing ora bisa. Kita bisa tetep fit, nanging ora bisa nyegah tuwa, contone. Nduwe gambar awak sing nyukupi bakal ngidini kita luwih nyambung karo awak lan owah-owahan sing ditindakake sajrone urip, sing pungkasane bakal nerjemahake rasa percaya diri lan kesejahteraan. Kanggo entuk iki, frasa positif ora cukup, sampeyan kudu nggarap komponen gambar awak.

Komponen-komponen citra awak sing dadi mediasi hubungan karo awak

1. Persepsi: kepiye carane kita bisa ndeleng saben liyane?



Komponen gambar awak iki nuduhake carane kita ndeleng awake dhewe. Persepsi sing ana ing awak kita, nyatane, ora mesthi minangka perwakilan sing dipercaya lan objektif. Contone, wong sing nandhang anorexia bisa ngrasakake lemak nalika dheweke pancen kurus banget. Wong liya bisa uga rumangsa "elek" amarga bentuk irung utawa tahi lalat sing umume ora digatekake.

Kita ora tansah katon ing pangilon kanthi mripat sing apik. Kadhangkala kita bisa ndeleng awak liwat kudhung rasa ora aman utawa pangarepan sing ora nyata. Supaya pemahaman kita cocog karo kasunyatan, iku trep kanggo lakumanungsa waé lengkap tanpa ngadili. Nggoleki ing pangilon kaya-kaya kita dadi wong asing sing lengkap bakal mbantu kita njupuk jarak psikologis sing dibutuhake supaya ora dadi kritikus sing ora sabar.

Kita uga kudu nggawe manawa kita ora ngadili utawa menehi label kanggo awake dhewe sajrone proses panemuan maneh. Anane bintik-bintik utawa kerut, umpamane, ora ateges kita elek, kayadene gagang katresnan ora mesthi nuduhake yen kita lemu. "Elek" utawa "lemak" minangka label sing digunakake minangka asil saka pangadilan. Mula, tujuane kanggo njelajah awak kita tanpa ngadili. Ora negatif utawa positif. Supaya kita bisa nyingkirake lensa sing rusak sing kita deleng.

2. Kognitif: kepiye carane kita mikir babagan awake dhewe?

Komponen gambar awak iki kalebu pikirane lan kapercayan sing ana ing awak kita. Iku kabeh sing kita critakake babagan penampilan lan kapercayan sing dadi mediasi hubungan kita karo awak. Kathah kapitadosan babagan badan ingkang sae punika asalipun saking masarakat, saengga asring disfungsional lan ngalang-alangi sesambetan ingkang sehat kaliyan badan kita.

- Iklan -


Mikir yen kita kudu tetep enom minangka kapercayan sing ora rasional sing ndadekake kita nolak proses penuaan alami. Percaya yen mung kanthi kurus utawa otot sampeyan bisa seneng minangka kapercayan sing ora rasional amarga ana akeh cara kanggo ngrasakake awake dhewe. Yen kita ora ngilangi kapercayan lan pikiran sing ora nyata iki, mesthine kita ora bakal rumangsa kepenak karo awak.

Mulane, kanggo ngembangake gambar awak sing bener, kita kudu nggatekake dialog internal babagan awak. Tinimbang nyoba nyegah tuwa ing kabeh biaya, kita kudu fokus ing tuwa sehat. Tinimbang nyoba dadi Arnold Schwarzenegger, kita kudu fokus kanggo entuk massa otot kanthi cara sing sehat. Iki babagan ngganti episentrum sing ana ing pikirane, pindhah saka aspek estetika murni menyang kesehatan lan kesejahteraan.

3. Afektif: kados pundi pangraosipun?

Komponen citra awak iki nuduhake perasaan sing ana ing awak kita, sing sejatine nggambarake tingkat kepuasan utawa rasa ora puas karo penampilan kita. Iku kalebu kabeh bab sing kita seneng utawa ora seneng babagan awak kita lan carane nggawe kita aran.

Temenan, perasaan sing ana ing awak kita dipengaruhi banget dening masyarakat, kanthi gambar sing katon ing televisi, majalah utawa jaringan sosial. Dadi, yen kita pengin rumangsa luwih apik babagan penampilan, kita kudu takon babagan media sing digunakake lan pengaruhe kanggo kita. Kanggo nduwe perasaan sing luwih positif babagan awak kita, penting kanggo milih media sing bener-bener nggambarake keragaman awak, ngalih saka sing ningkatake kultus estetika sing ora nyata.

Mesthine, pikiran lan kapercayan sing ana ing awak kita, uga pemahaman babagan iki, uga bakal mengaruhi perasaan sing kita alami. Mokal kanggo tresna-tinresnan yen ing jero batin kita terus mikirake rasa ora aman, kapercayan sing ora rasional utawa duwe gambar awak sing kleru. Penting kanggo elinga yen gething dhiri ora dadi syarat kanggo owah-owahan lan kita bisa ngrasakake rasa ora puas karo bagean awak lan durung nampa. Tresna marang raga ora asale saka kasampurnan nanging saka nampa kaunikan.

4. Solah bawa: kepriye tumindake?

Komponen gambar awak iki kalebu kabeh tumindak sing ana gandhengane karo awak kita. Yen wong duwe gambar awak sing sehat, mesthine bisa ngurus awak lan penampilan, nanging ora kakehan utawa obsesi. Nanging, wong-wong sing duwe gambar awak sing negatif bisa nindakake tindak tanduk sing ngrusak awake dhewe sing nyebabake kelainan mangan kayata bulimia utawa anorexia utawa vigorexia ing upaya kanggo ngganti penampilan.

Kanggo ngembangake hubungan sing luwih sehat karo awak kita, uga penting kanggo mandheg mbandhingake awake dhewe karo wong liya, karo pepadhamu utawa kanca, utawa karo influencer ing wayahe utawa selebriti fashion. Kabeh awak unik. Kasampurnan lan kaendahan ora liya mung cita-cita sing owah miturut budaya lan jaman.

Nanging, kita bisa miwiti mikir awak kita minangka candhi. Badan ngidini kita seneng lan nyambungake karo lingkungan. Iki kudu dadi sumber kepuasan, dudu kompleks sing ditindakake dhewe. Kita kudu mikir babagan awak kanthi istilah sing luwih fungsional, salutogenik lan hedonik. Jaga iku, njelajah lan nampa. Dadi realistis babagan watesan kita. Jelajahi potensi kita. Lan matur nuwun kanggo kabeh sing ngidini kita nindakake lan ngalami.

Sumber:

Burychka, D. et. Al.(2021) Tumrap Pangertosan Komprehensif babagan Citra Badan: Nggabungake Citra Badan Positif, Perwujudan lan Katresnan Dhiri. Psychol Belg; 61 (1): 248-261.

Cohen, R. et. Al. (2020) Kasus kanggo positivitas awak ing media sosial: Perspektif babagan kemajuan saiki lan arah mbesuk. J Health Psychol; 26 (13): 2365-2373.

Pintu mlebu 4 komponen gambar awak kanggo njaga hubungan sehat karo awak sepisanan umum ing Sudut Psikologi.

- Iklan -

Artikel sadurungéAntonella Clerici menyang pesta: dheweke Vittorio mesthi njaluk tangane
Tulisan sabanjureJohnny Depp, ana statement anyar sing ngganggu saka mantan pacar Ellen Berkin
Bagean Majalah iki uga menehi komentar babagan nuduhake artikel sing paling apik, apik lan relevan sing diowahi dening Blog liyane lan Majalah sing paling penting lan misuwur ing web lan ngidini supaya bisa mbukak umpan kanggo mbukak. Iki ditindakake kanthi gratis lan nirlaba nanging mung duwe tujuan kanggo nuduhake regane konten sing ditulis ing komunitas web. Dadi… kenapa isih nulis topik kaya mode? Dandanan? Gosip? Estetika, kaendahan lan jinis? Utawa liyane? Amarga yen wanita lan inspirasi nindakake, kabeh bakal duwe visi anyar, arah anyar, lan ironi anyar. Kabeh diganti lan kabeh katon nganggo warna lan warna anyar, amarga alam semesta wanita minangka palet gedhe kanthi warna tanpa wates lan mesthi anyar! Kepinteran sing luwih alus, luwih alus, sensitif, luwih ayu ... ... lan kaendahan bakal nylametake jagad!