20 puisi sing paling apik babagan persahabatan!

0
- Iklan -

Persahabatan temtu salah siji saka hadiah paling ayu sing wis diwenehake. Kita milih kanca sing bakal ngancani awake dhewe lan sing bakal nggawe lelungan kita luwih intens, sugih lan nyenengake.
Nanging kita ora mesthi ngerti sejatine bathi kita. Minangka asring kedadeyan, nyatane, kita nganggep prekara sing ora dianggep babar pisan: mula penting kanggo ngelingake awak sepira regane hadiah persahabatan lan alamat frasa tresno lan syukur kanggo wong-wong sing ana ing sisih kita.

Kita uga bisa nindakake kanthi nyilih tembung ayu saka panulis lan pujangga misuwur ing jaman biyen sing wis menehi kita puisi manis lan ora iso lali.

Ayat kuat kebak pathos kanggo ngrameke sing wis mesthi dianggep salah sawijining sentimen sing paling penting lan paling penting, meh padha karo katresnan. Bener, amarga sawise kabeh, paseduluran ora liya yaiku katresnan langgeng ing antarane para kulawarga lan digandhengake karo sesambetan khusus.

- Iklan -

Dadi ing ngisor iki 20 puisi paling indah babagan kekancan kanggo ngrayakake rasa iki lan ngaturake tembung sing kebak tresno lan penghormatan kanggo kanca-kanca sing ana ing jejere kita lan sing saben dinane mbantu kita nggawe urip luwih ayu lan ringan.

Bebarengan karo baris lan frase sing paling kuat lan puisi, uga ana geguritan kanggo bocah, kaya sing misuwur poesia-sajak nursery dening Gianni Rodari sing mbantu ngerti wiwit cilik, kepiye spesiale perkara sing diarani persahabatan kasebut.

1. Persahabatan, Pam Brown

Ing kasepen, ing penyakit, ing kebingungan,
ilmu kekancan sing sederhana
nggawe bisa nolak,
sanajan kanca ora duwe kekuwatan kanggo nulungi kita.
Wis cukup yen wis ana.
Persahabatan ora dikurangi dening jarak utawa wektu,
saka kunjara utawa perang,
saka sengsara utawa meneng.
Minangka prekara-prekara kasebut sing nggunakake oyot paling jero.
Saka prekara-prekara kasebut berkembang ....

2. Kenangan kancaDavid Maria Turoldo

Aku ora mikir apa-apa liyane sing nyenengake,
minangka memori kanca,
bungahe kapercayane
utawa lega banget yen wis ngandelake dheweke
kanthi katenangan mutlak:
sabenere amarga dheweke dadi kanca.
Nyenengake kepinginan kanggo ketemu maneh yen adoh,
kanggo nuwuhake krasa cedhak,
meh keprungu swarane
lan terusake omongan sing durung rampung.

3. Kancaku, Emily Hearn

Kancaku kaya babakan
ngubengi wit,
dadi angetku kaya srengenge
ing wayah salju,
iku gawe seger kaya banyu
ing awan panas,
swarane rame kaya
kidung manuk nalika musim semi,
dheweke kancaku,
lan aku duweke.

© GettyImages-830321448

4. Man, jupuken sing mbok karepake, Pablo Neruda

Man, jupuken sing mbok karepake,
tancepake mripatmu menyang sudhut,
lan yen sampeyan pengin aku bakal menehi kabeh nyawa kawula
kanthi dalane putih lan lagune.

5. PersahabatanJorge Luis Borges

Aku ora bisa menehi solusi
kanggo kabeh masalah urip
Aku ora duwe wangsulan mamang utawa wedi,
nanging aku bisa ngrungokake lan nuduhake karo sampeyan
Aku uga ora bisa ngganti masa lalu sampeyan
uga masa depanmu
Nanging yen butuh, aku bakal cedhak karo sampeyan
Aku ora bisa nulungi kowe tiba,
Aku mung bisa nawakake tangan sampeyan
supaya ndhukung sampeyan lan sampeyan ora tiba
Rasa seneng, sukses lan kemenangan sampeyan
dheweke dudu duwekku
Nanging aku kanthi tulus bungah nalika ndeleng sampeyan seneng
Aku ora milih keputusan sing sampeyan lakoni
Aku mung ngandelake sampeyan kanggo ngrangsang sampeyan
lan mbantu sampeyan yen sampeyan takon kula
Aku ora bisa menehi watesan
ing njero sampeyan kudu pindhah,
Nanging aku bisa nawakake papan kasebut
prelu tuwuh
Aku ora bisa ngindhari kasengsarane,
nalika ana rasa lara sing nyentuh atimu
Nanging aku bisa nangis karo sampeyan lan njupuk potongan-potongan kasebut supaya bisa dibaleni maneh.
Aku ora bisa ngomong apa sejatine sampeyan lan apa sejatine sampeyan kudu
Aku mung pengin sampeyan kaya sampeyan
lan dadi kancamu.

6. Kamulyaning paseduluran, Ralph Waldo Emerson

Kamulyan paseduluran
dudu tangan sing diulurake
uga eseman sing lembut
utawa bungahe perusahaan:
iku inspirasi spiritual nalika ditemokake
manawa ana wong sing precaya marang kita
lan gelem dipercaya karo kita.

7. Yen aku bisa njaga ati ora karuwan, Emily Dickinson

Yen aku bisa nyegah
menyang jantung kanggo break
Aku ora bakal urip muspra.
Yen aku ngilangi rasa lara sajrone uripku
utawa aku bakal ngatasi rasa lara
utawa aku bakal nulungi robin sing tiba
kanggo mlebu maneh ing susuh
Aku ora bakal urip muspra!
Dina iki isih adoh saka bocah
nanging munggah lan mudhun bukit
Aku nyekel tangane kenceng
sing nyuda kabeh jarak!
Sikile sing mlaku mulih
lunga nganggo sandal sing luwih entheng!

© GettyImages-847741832

8. Aja ndhelikake rahasia atimu, Rabrindranath Tagore

Aja ndhelik
rahasia atimu,
kancaku!
Kandhani, mung aku,
ing kapercayan.
Sampeyan sing mesem banget,
kandhani alon-alon,
atiku bakal ngrungokake,
dudu kupingku.
Wengi iku jero,
omah bisu,
susuh manuk
lagi turu meneng wae.
Mbukak kula nangis mangu-mangu,
antarane mesem gumeter,
ing antarane rasa lara lan rasa isin,
rahasia atimu.

- Iklan -

9. Nduwe kanca, Gyo Fujikawa

Apik banget nalika sampeyan kekancan,
dolanan bareng,
rasane seneng.
Seneng ngomong karo kancaku
duwe sewu rahasia
lan ngguyu bareng ngguyu akeh
sebab ngguyu ora kekurangan.
Mesthi, kadang bisa kedadeyan
kanggo golek gelut
lan ing wektu kasebut, padha ujar: Pamit,
kowe dudu kancaku maneh!
Nanging ora suwe sampeyan banjur ngrangkul dheweke
tanpa dheweke sampeyan mung ora ngerti carane dadi.
Lan isih seneng lan seneng karo tangan
kanca sejati mlaku bareng.

10. AmiciGianni Rodari

Ngandika paribasan wiwit jaman biyen
"Luwih becik dhewe ketimbang ngancani".
Aku ngerti sing luwih ayu:
"Ing perusahaan sampeyan lunga adoh".
Paribasan ujar, sapa ngerti sebabe:
"Sapa wae sing nate nggawe telu".
Saka kuping iki, aku ora krungu:
"Sapa sing duwe satus kanca entuk satus!".
Paribasan saiki kudu diganti:
"Wong sing ora bisa nggawe kesalahan!".
Dakkandhani, iki goroh:
"Yen akeh kita, iku nyenengake!".

11. Kanca, Khalil Gibran

Apa kanca kanggo sampeyan,
Napa sampeyan kudu nggoleki
Kanggo mateni wektu?
Tansah digoleki supaya bisa urip wektu.
Nyatane, kudu nyukupi kabutuhan sampeyan,
dudu kekosonganmu.
Lan ing rasa manis kekancan
Ana ngguyu,
Lan nuduhake momen sing nyenengake.
Amarga ing embun-embunan
saka bab cilik
Ati nemu esuk
Lan seger maneh.

© GettyImages-909599732

12. Aku percaya karo sampeyan, kancaElena Oshiro

Aku percaya karo eseme sampeyan
bukak jendhela nalika ana.
Aku percaya karo rupamu,
pangilon kejujuran sampeyan.
Aku percaya ing tanganmu,
tansah ngupayakake menehi.
Aku percaya ing rangkulanmu,
sambutan tulus saka atimu.
Aku pitados ing tembung sampeyan,
ekspresi apa sing sampeyan tresnani lan dikarepake.
Aku percaya karo sampeyan, kanca
dadi, mung,
ing wicara kasepen.

13. Sanadyan dheweke uga aku, Cecilia Casanova

Utawa dheweke
utawa kula
kita temen maujud
yen kekancan kita kebak
saka kurva.
Lurus wae
mesthine bakal dadi korban.

14. Katresnan lan kekancan, Emily Brontë

Katresnan iku kaya rosacanina,
paseduluran minangka holly.
Holly coklat nalika mawar kasebut lagi tunas
nanging sing loro sing bakal ijo luwih dawa?
Mawar liar iku manis ing musim semi,
kembangé wangi nalika musim panas,
nanging ngenteni musim salju katon maneh
lan sapa sing bakal muji kaendahan bramble?
Nyuda makutha kembang mawar
lan nganggo klambi mengkilap,
amarga Desember sing ndemek dahi sampeyan
sampeyan isih ninggalake karangan ijo.

15. Pitakon takon saka awakku dheweWislawa Szymborska

Apa isine esem
lan salaman?
Ing sambutan
kowe ora nate adoh banget
kaya kadang adoh banget
wong saka manungsa
nalika menehi keputusan sing musuhan
ing kawitan?
Saben nasib manungsa
mbukak kaya buku
nggoleki emosi
dudu karaktere,
ora ing edhisi?
Kanthi mesthi kabeh,
sampeyan nyekel sawetara wong?
Jawaban sampeyan sing nyingkirake,
ora tulus,
guyon saka apa-
apa sampeyan wis ngetung kerusakan?
Persahabatan sing durung rampung,
jagad beku.
Sampeyan ngerti persahabatan dadi
digawe kaya katresnan?
Ana sing durung terus-terusan
ing susah payah iki.
Lan ing kesalahan kanca
ora ana sing salah?
Sawetara wis ngeluh lan menehi saran.
Pira luh sing diwutahake
sadurunge nggawa pitulung?
Karo tanggung jawab
kebahagiaan ewu taun-
mungkin sampeyan kangen
menit siji
luh, grimis ing rai?
Sampeyan ora nate nyingkir
lemes wong liya?
Gelas mau ana ing ndhuwur meja
lan ora ana sing ngerteni,
nganti tiba
kanggo tumindak sing nganggu.
Nanging kabeh iku gampang
ing hubungan antarane wong?

16. Aja mlaku ing ngarepku, Albert Kamus

Aja mlaku ing ngarepku, aku bisa uga ora ngetutake sampeyan.
Aja mlaku ing mburiku, aku ora ngerti arep nuntun sampeyan.
Mlaku ing sisihku lan kita bakal mesthi kekancan.

17. Wong lanang kudu dingerteni, Paul Eluard

Wong lanang kudu dingerteni
kanggo ngerteni siji lan sijine sing tresna
dheweke duwe anak sing bakal dadi bapakne manungsa
dheweke duwe anak tanpa omah tanpa tanah air
sing bakal nggawe omah maneh
sing bakal nggawe maneh wong
lan alam lan tanah air
sing kabeh wong
sing kabeh wektu.

18. Sonnet 104, William Shakespeare

Kanggo kula, kancaku,
sampeyan ora bakal tuwa,
kapan sampeyan pertama kaline aku ndeleng mripatmu,
kaya ngono dina iki kaendahane katon;
telung mangsa adhem wis nggegirake bangga telung musim panas saka wit,
telung spring anggun dadi garing ing musim gugur kuning sing dakdeleng ing musim iki.
telung wangi mbukak mau diobong ing geni telung Juni wiwit aku ndeleng sampeyan mekar, enom kaya saiki.
Nanging kaendahan kaya bayangan ing wayah awan sing maju kanthi cepet tanpa nuduhake langkah;
dadi kesegaran sampeyan, sing dakkira mesthi kukuh,
duwe gerakan sing ora dakeling-eling dening mripatku:
yen sampeyan wedi karo iki, ngerti, ngrungokake keturunan:
sadurunge tekane sampeyan, musim panas kaendahan wis tilar donya.

19. Aku tuwuh kembang mawar putih, José Marti)

Aku tuwuh kembang mawar putih
ing wulan Juni kaya wulan Januari
kanggo kanca tulus
sing menehi tangan terus terang marang aku.
Lan kanggo wong kejem sing nyuwek aku
ati karo aku urip,
dudu eri utawa nettle sing dakgarap;
Aku ngolah mawar putih.

20. anonim

Aku tresna sampeyan ora mung kanggo sampeyan,
nanging kanggo sapa aku nalika aku karo kowe.
Aku tresna sampeyan ora mung kanggo apa sing digawe saka awak dhewe,
nanging apa sing sampeyan lakoni karo aku.
Aku tresna sampeyan amarga sampeyan nindakake luwih saka sampeyan
iman apa sing bakal nggawe aku luwih apik,
lan luwih saka nasib sing wis digawe supaya aku seneng.
Sampeyan nindakake tanpa tutul, tanpa tembung, tanpa manthuk.
Sampeyan nindakake kanthi awak dhewe.
Mbok, sawise kabeh, iki tegese dadi kanca.


Ukara sing paling apik babagan rasa seneng© Getty Images
Ukara sing paling apik babagan rasa seneng© WeHeartIt
Ukara sing paling apik babagan rasa seneng© WeHeartIt
Ukara sing paling apik babagan rasa seneng© UnSplash
Ukara sing paling apik babagan rasa seneng© WeHeartIt
Ukara sing paling apik babagan rasa seneng© WeHeartIt
Ukara sing paling apik babagan rasa seneng© UnSplash
Ukara sing paling apik babagan rasa seneng© WeHeartIt
Ukara sing paling apik babagan rasa seneng© UnSplash
Ukara sing paling apik babagan rasa seneng© WeHeartIt
- Iklan -